FG Smith

The retrofit structural skeleton was exposed and exploited as a design feature

This adaptive reuse project saw the redevelopment of a derelict historic building in the heart of Ahuriri. Before redevelopment the building was in bad shape, having been unoccupied for a number of years. It was also earthquake prone, and accordingly a structural upgrade was required. The original industrial aesthetic was continued as the retrofit structural skeleton was exposed and exploited as a design feature. The amenities block features sturdy ply, again used for both bracing and as an honest finish which matched the abashedly rugged building. Symmetrical openings at the front elevation are hoarded over night by solid timber shutters. During the day they are opened, with large glazed doors allowing light and access from the street front. An adjoining courtyard offers a charming garden setting juxtaposed to the semi-industrial yet welcoming shell.

 

Apply Now